Om mig

Namn: Johanna Rosendahl

Föddes i Landskrona 1971 och bodde i Göteborg till 8 års ålder för att sedan
flytta till Arvika där jag bodde tills jag gått ut gymnasiet.
Vid 16 års ålder tillbringade jag ett halvår i Mexico där jag bl a var extraelev
vid La Universidad de Las Artes Plásticas (konstskola).
Sommaren 1990 färglade jag en av serierna i den först färglagda Fantomen.
Efter Humanistisk linje (estetisk variant bild) flyttade jag 1991 till Stockholm
där jag fått fast anställning som serietidningsfärgläggare. Jobbade extra med scendekormåleri på Stadsteatern, läste spanska på universitetet och gick fristående kurser i stengodskeramik, kroki och grafik.
Gick Grafiska linjen på GI-IHR 1994-1996 och arbetade därefter som produktionsledare på en reklambyrå i tre år. 1999 tog jag tjänstledigt
i ett år och flyttade till Folkhögskolan Vårdinge By där jag ägnade ett år åt måleri och skulptur vilket ledde till att jag fortsatte med konsten.
2000-2002 gick jag Skulpturlinjen på Gotlands Konstskola och var i Carrara och arbetade i marmor.
Blev mamma till två barn och medverkade som skådespelare
på RoJ-teatern i Scrooge-En julsaga, utbildade mig till basgympaledare på Friskis&Svettis och jobbade extra på ett screentryckeri innan jag började på Herman Bergmans Konstgjuteri vid Skogskyrkogården.
Jag har nu arbetat sedan 2007 som konstgjutare på en mycket inspirerande arbetsplats där man möter många av våra största konstnärer idag.
Hela tiden känner man historiens vingslag som när jag fick retuschera en 100 år gammal och vacker byst kallad Mannen från Martinique av C.Milles.
Det enda jag hade gjort i vax innan jag började på Bergmans var den flygande sjöjungfrun "Fri". Nu är jag helt uppfylld av denna teknik som kallas "Cire Perdue", förlorat vax, och dess möjligheter. Jag har provat att bränna ur sprängfyllda knoppar, blommor, virkat mm för att se hur tunna saker man kan gjuta.
2009 bestämde jag mig för att på allvar satsa på mitt eget konstnärsskap och medverkade 2011 i en utställning på Vantörs konstförening, två perioder på Kontoret Nybroviken, hyrde en egen monter under Höstsalongen i Kista och nu ställer jag ut på Haningesalongen. 2012 inviger jag med att som ny medlem vara med på Galleri Kyrkskolans medlemsutställning i Österhaninge. Ställde även ut på Mejan Springexhibition 2012.
19 januari till 17 februari 2013 ställer jag ut på Galleri Gamla Stan i Eskilstuna tillsammans med Birgersdotter Hauglid. Den 26e januari medverkar jag även i en utställning om hår i Skogås.
Till Shockholm på Stadsmuseet vid Slussen bidrar jag under höstlovsveckan 2013 med fem trollmasker, sex ordleksbaserade verk i vax, en pekande hand och "gubben i månen".
Jag är medlem i Konstnärernas kollektivverkstad i Nacka (KKV) sedan 2010 samt Svenska Konstnärsförbundet sedan 2011 och BUS.
Håller i Medborgarskolans regi kurser i serieteckning och illustration vid Odenplan.